VAPAASTI LEVITETTÄVÄ OPETUSMATERIAALI

Materiaali on tarkoitettu ilmaiseksi levitettäväksi opetustarkoitukseen. Ulkoasua ei saa
muuttaa ja levitettäessä muilta sivustoilta pyydämme laittamaan linkin kasityo.comin sivuille.
Kirjallinen materiaali pääsee parhaiten oikeuksiinsa kun se tulostetaan värillisenä. Jos
materiaalia haluaa levittää muissa medioissa on aina asiasta sovittava tekijän kanssa.

Sivulla olevat PDF-asiakirjat luetaan ja tulostetaan Adobe reader ohjelmalla.


PIENI LEDIVALAISIN KAHDELLA TEHOLEDILLÄ

PDF-tiedostona

Kokeile kirjallisen ohjeen käyttöä opetuksessa.

Työ on tarkoitettu yläasteelle itsenäisesti tehtäväksi 7. - 9. lk.

Kuva ledilampusta

Ledilamppu on suunniteltu helpoksi työksi, jonka kanssa oppilas voi harjoitella kirjalliseen ohjeeseen perustuvaa työskentelyä ja samalla opetella puuntyöstön peruslaitteiden käyttöä. Työ käy myös nopeimpien oppilaiden lisätyöksi. Oppilas tekee koko työn kirjallisen ohjeen kanssa. Lampun valmistaminen maksaa n. 2-3 € oppilas. Riippuu hankintaerän koosta. Ohje on tarkoitettu 7.lk ylöspäin. Oppilas käyttää lehtisahaa, penkki- tai pylväsporakonetta ja hiomakoneita tämän työn valmistuksessa. Pintakäsittely pellavaöljyllä tai vahalla. Opettaja valmistelee työn sahaamalla sirkkelillä lehtipuisesta lankusta kolmea eripaksuista soiroa ja tulostaa porausmallineen kuvat A4 kokoiselle laser tarra-arkille. Ohjetta on käytetty kaikilla yläasteen luokilla. Ohjeen koko on 11s, joista oppilaalle 10s.

 

Tallenna PDF-tiedostot ensin omalle koneelle. Tallentaa voit hiiren oikealla painikkeella.
Ledilamppu ohje Standardi laatu. 633 KB. Päivitetty 20.10.04.
Ledilamppu ohje Paras laatu. Käytä tätä jos tulostat. 7,7 MB. Päivitetty 20.10.04.
Ledilamppu porausmalline 28 KB.

Bläuer. Turku.



3 x A3 ESITTELYT PINTAKÄSITTELYSTÄ

PDF-tiedostona

Tehtävänä on antaa oppilaalle yleiskuva mahdollisuuksista ja tekniikoista, joita peruskoulussa voi käyttää pintakäsittelyinä. Oppilailla on yleensä suuria aukkoja pintakäsittelyn hahmottamisessa. Heiltä puuttuu käsitteitä ja ideoita erilaisista mahdollisuuksista. Tämän katsauksen kanssa yritän antaa nopean käsityksen mahdollisuuksista ja oppilas pääsee itse miettimään eri yhdistelmiä ja sitä, mikä olisi sopivin juuri hänen työhönsä. Lähetän oppilaan lukemaan ensin lakanat ja mietimme jatkoa vasta tämän jälkeen. Olen tulostanut paperit värillisenä (laser) A3-kokoiselle paperille ja laminoinut ne. Lopuksi ruuveilla kiinni pintakäsittelyn kaapin oveen. Helppo pyyhkiä jos tulevat likaisiksi. Tarkoitus on myöhemmin tehdä video, jossa käsiteltäisiin tarkemmin pinnan valmistaminen erilaisilla tekniikoilla. Näitten papereiden avulla saisi nopeasti ideoita mahdollisuuksista ja videon katsomalla olisi mahdollisuus tutustua työtapoihin tarkemmin.

 

Kiitän Lauri Jäntin perikuntaa luvasta käyttää yhtä kuvaa kirjasta Talonpoikaisesineistön katoavaa kauneutta.
 

Tallenna PDF-tiedostot ensin omalle koneelle. Tallentaa voit hiiren oikealla painikkeella.
Pintakäsittely ohje Standardi laatu. 527 KB.
Pintakäsittely ohje Paras laatu. Käytä tätä jos tulostat. 6,41 MB.

 

Ohjeen tehnyt Bläuer. Turku.



OPPILAAN VIHKO 7.LK

PDF-tiedostona

Vihkoa käytetään 7.lk alussa kun koneita ja työmenetelmiä opetellaan. Käydään ensin lävitse työturvallisuus ja työmenetelmät johdetusti, kirjoitetaan tiivistelmät vihkoon ja sen jälkeen jaetaan oppilaat pieniin ryhmiin, joissa he aloittavat työskentelyn ohjeitten kanssa. Ohjeissa myös pieni kertaus koneitten käytöstä. Vihosta on helppo kontrolloida onko oppilas ollut läsnä opetuksessa ja toimiihan se myös todisteena pidetystä työturvallisuuden opetuksesta. 7.lk työskentelee tiukassa kontrollissa. Ohjeen tekijän mielestä omien töiden suunnittelu alkaa vasta 8.lk puolivälissä. Ensin koneet ja tekniikat haltuun.

Jos joku haluaa niin tekijältä saa myös ohjeen alkuperäisen tiedoston WordPerfect 12 WPD (n. 100MB) tahi muussa muodossa. Muut tiedostomuodot eivät vain ikinä toimi täydellisesti. Siitä voi muokata omaa versiota. Edellytys on tyhjän CD-R levyn lähettäminen tekijälle palautuskuoren ja riittävän postimerkin kera. Levylle poltetaan kaikki materiaali mitä on käytetty ohjeen teossa. Mikäli teet paremman version ottaa kasityo.com siitä mielellään kopion vastaan ja laittaa levitykseen.

Tekijä ei ole varma oman vihkonsa täydellisyydestä ja kattavuudesta. Hän ottaa mielellään vastaan palautetta. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole tehdä kirjaa vaan vain pieni hyvin tehty vihko.

Useampi kuva hitsauksesta on lainattu AGAlta MIG/MAG hitsausoppaasta. Kiitos AGA luvasta käyttää kuvia. Muut kuvat itse piirtäen tai digikameralla ottaen

Kun tulostat vihon, saa Adobe Readerissa valittua tulosta ikkunassa, haluaako tulostaa vihon kommenteilla vai ilman. Siis kommenteilla saa valmiin kalvon ja ilman kommenttia saa oppilaan vihon.
 

Tallenna PDF-tiedostot ensin omalle koneelle. Tallentaa voit hiiren oikealla painikkeella.

 

Versio 2004-2005
Oppilaan vihko 7.lk Standardi laatu. 758 KB.
Oppilaan vihko 7.lk Paras laatu. Käytä tätä jos tulostat. 5,87 MB.

 

Versio 2005-2006

Oppilaan vihko 7.lk Paras laatu. n.9MB. Tässä versiossa painotus pelkässä MIG   hitsauksessa. Kaasu jätetty kokonaan pois.

Bläuer. Turku.


ELEKTRONIIKAN KALVOSARJA

PDF-tiedostona

PICAXE KALVOSARJA

Kuva ledilampusta

Elektroniikan opetuksessa pitää olla jokin lähtökohta, josta lähtee asiaa kuljettamaan eteenpäin. Meillä se on elektroniikan peruskalvojen paketti ja sen jälkeen ohjelmoitavat PICAXE piirit ja projektilevy+kalvot siinä apuna.

Elektroniikan kalvosarja on tehty Juha Katilan tekemän pioneerityön perusteella ja Bläuer on täydentänyt sitä omalla materiaalillaan. Kalvostoa on tarkoitus käyttää 7.-9.lk elektroniikan opetuksessa. 7.lk valikoiduin osin ja ylemmillä luokilla laajemmin ja vanhat kalvot kerraten. Tarkoitus ei ole vetää kaikkia kalvoja sulkeisissa kertarunttuulla läpi. Käydään asioita tarpeen mukaan lävitse. Vaihtelu pitää oppilaatkin pirteinä ;-)

Kalvosarjat on tehty PICAXE piirejä ajatellen. Ideana on antaa oppilaalle sellaiset valmiudet, että hän kykenisi itsenäisesti ideoimaan/suunnittelemaan/tekemään oman projektin alusta alkaen PICAXE piirejä hyväksi käyttäen. Ymmärtäisi juuri riittävästi teoriaa, osaisi ohjelmoida ja harjoitella protolevyllä, piirtäisi itse oman projektilevyn ja rakentaisi toimivan kokonaisuuden.

Olemme tehneet PICAXE mikropiiristä oman kalvosarjan ja se löytyy myytävän materiaalin puolelta.

Ohjelmat, joita tässä työssä voisi oppilaiden kanssa käyttää..  esim. Livewire, PCBwizard, Ares ja Isis, Crocodile technology jne... Ohjeen kuvat ovat omalta digikameralta, Livewirelta ja CorelDraw.

Jos itselläsi on hyvää materiaalia ohjelmointiin tai muuhun alaan liittyen laitamme sen mielellämme luvallasi muitten saataville.

Linkkejä: PICAXE, Stepsystems, Kouluelektroniikka, ELFA. SP-elektroniikka.

Kalvosarja on jatkuvan hiljaisen ja vakaan muokkaamisen kohde.

Tallenna PDF-tiedostot ensin omalle koneelle. Tallentaa voit hiiren oikealla painikkeella.


Elektroniikan kalvosarja Standardi laatu. n.6,5MB. Päivitetty 20.2.2006.

Datasheet kokoelma, joista voi katsella mistä löytyykään ne kalvoissa olevat arvot ja oppilaskin oppii lukemaan datalehtiä. 1,1MB.


  Katila ja Bläuer


TEKNOLOGIAPROJEKTI - AUTO

PDF-tiedostona

Työidea oppilaiden itsenäiseen suunnitteluun.

Työ on tarkoitettu alakoulussa itsenäisesti tehtäväksi 5. - 6. lk.

Kuva ledilampusta

Teknologiaprojekti on oppilaiden itsenäiseen suunnitteluun ja kokeiluun tähtäävä työ. Oppilaille annetaan suunnittelutehtävä, joka heidän pitää parityönä toteuttaa. Aika on rajallinen, materiaali valikoima rajallinen ja arviointi tehdään mittauksen pohjalta. Miten jokainen auto parhaiten suoriutuu testistä

 

Tallenna PDF-tiedostot ensin omalle koneelle. Tallentaa voit hiiren oikealla painikkeella.
Auto-ohje Standardi laatu. 1,45 MB. Päivitetty.

Valtola ja Bläuer. Turku.


SORMILIITOSJIGI
 

Adobe Illustrator AI, Draw and Engrave DRW ja DXF tiedostona.

JIGI pitää valmistaa CNC-jyrsimellä, joka mahdollistaa
sormiliitoksen tekemisen alajyrsinpöydällä yksinkertaisella jigillä.

Jigi on tarkoitettu yläkoulussa käytettäväksi 8.lk ja 9.lk.

Asia lähti halusta tehdä kunnollinen liitos oppilaiden kanssa. Oikea sormi- tai lohenpyrstöliitos. Idea on lähtöisin australialaisen herra Gifkinin tekemästä JIGIsta.
Kaikkea on mukava suunnitella ja tehdä kun käytössä on CNC-jyrsin. Jyrsin on Stepin edustama. Kuvatiedostoja voi käyttää myös muitten CNC-jyrsimien kanssa.
Valmistetaan ensin JIGI CNC-koneella. Tehdään kunnon kahvat, joista pitää kiinni ja pystyseinä, johon jyrsittävät kappaleet kiinnitetään. Pystyseinään kiinnitetään vielä 8mm MDF-taustalevy.
Jigi on tarkoitettu sormiliitoksen tekemiseen alajyrsinpöydällä. Pöydän pinta-alan olisi hyvä olla vähintään 800x900mm. Teränä käytetään 16mm laakeriohjautuvaa terää. Laakeri on terässä alhaalla. 16mm terän olen ostanut Teroitusliike Tehosta ja nyt Tehosta saa myös pienempiä ½ tuumaisia eli 12.7mm teriä. Pienempiä teriä on tilattavissa myös ulkomailta esim. LeeValley. Lee Valleysta olen myös tilaillut paljon muuta kivaa. Tiedostossa mukana kaksi vaihtoehtoa 16mm terälle ja yksi 12.7mm (½ tuuma) terälle, joka on LeeValleysta tai Tehosta. Olen itse alkanut käyttää enemmän 12.7mm JIGIä, koska se on sirompi ja kauniimpi liitos.
Työturvallisuudesta sen verran, että oppilasta varten on kaksi kädensijaa, joista hänen täytyy pitää kiinni jyrsinnän aikana. Oppilas on käyttänyt jyrsintä kun terä on kuvan mukaisesti hieman levyn paksuutta ylempänä. Liitos ajetaan yhdellä ajolla. Jyrsinnästä tulevan purun määrä suuri ja alajyrsinpöydässä on hyvä olla purunpoisto kunnossa.

 

Diaesitys jigin käytöstä. PDF-dokumentti liitoksen teosta 18.11.2005.
 

Tiedostot pakattuna. SormiliitosJIGIkuvat.rar 110KB. 14.2.2005.

Bläuer. Turku.


 

MYYTÄVÄ OPETUSMATERIAALI
 

 


PICAXE KALVOSARJA

PDF-tiedostona

ELEKTRONIIKAN KALVOSARJA

Kuva ledilampusta

Elektroniikan opetuksessa pitää olla jokin lähtökohta, josta lähtee asiaa kuljettamaan eteenpäin. Meillä se on elektroniikan peruskalvojen paketti ja sen jälkeen ohjelmoitavat PICAXE piirit ja projektilevy+kalvot siinä apuna.

Pakettiin kuuluu n.35 sivuinen PDF-dokumentti, jonka kanssa voi opettaa PICAXE merkkisen ohjelmoitavan mikropiirin käyttöä sekä PDF-dokumentti, jossa olevan osaluettelon ja maskien kanssa voi valottaa ja syövyttää omat kaksipuoleiset projektilevyt, joitten kanssa ohjelmoinnin harjoittelu ja prototyyppien rakentelu tapahtuu.

Opetuskäytössä on ollut meillä kahta linjaa.

Ensin tutustutaan jonkin yksinkertaisen sovellutuksen ja rajoitetun käskykannan avulla PICAXE piiriin ja sen ohjelmointiin. Tässä olemme käyttäneet PICAXE autoa.

Tämän jälkeen Katila tekee elektroniikkakurssin oppilaiden kanssa jokaiselle omat projektilevyt ja varustaa ne vain välttämättömällä. Sen jälkeen harjoitellaan levyn käyttöä, tehdään projektit yms.. ja oppilas saa viedä levyn kotiin, jossa harrastus alkaa joillakin oppilailla kehittyä itsestään eteenpäin. Osa oppilaista on tilannut itse levyyn lisäosat ja tehnyt siitä täydellisen. Pidämme tätä tapaa parhaana, koska tässä on mahdollista luoda oppilaalla mahdollisuus harrastaa elektroniikkaa kotonakin ja lähteä itsenäisesti kehittämään omaa harrastusta. Tämä on tuottanut Katilan oppilaissa myös tulosta.

Bläuer taasen on tehnyt koululle 15 kappaletta täysin varusteltuja levyjä, joitten kanssa matematiikan opettaja harjoittelee ohjelmointia ja sen jälkeen tehdään oman suunnittelutehtävän mukainen oma projektilevy 08M piirin pohjalta syövytettäväksi ja valmistettavaksi tai sitten käytetään valmista projektilevyä tehtävien toteuttamiseen. Elektroniikan valinnaiskurssi on jaettu puoliksi matematiikan ja teknisen työn opetuksen kanssa.

 

Kalvosarjan 6 sekalaista sivua.

Linkkejä: PICAXE, Stepsystems, Kouluelektroniikka, ELFA. SP-elektroniikka.

Kalvosarja ei ole kaikilta osiltaan valmis. Valmistuu lopullisesti vuoden 2006 alussa. Lähestymme lopullista versiota mutta keskustelemme erään tavarantoimittajan kanssa kaupallisen version mahdollisuudesta. Katsotaan miten homma etenee...


  Katila ja Bläuer


3-PUUTYÖIDEAA  Räikkä, 4-äänipilli, Laivapilli

VHS-video

Kuva ledilampusta

Puutöiden toteutuksessa on lähtökohtana antaa perustietoa siitä, miten voidaan normaaleilla työkaluilla valmistaa hauskoja ja hyödyllisiä ääntätuottavia esineitä. Videossa esitellään kolme mielenkiintoista ääntätuottavaa työideaa. Työt voidaan toteuttaa ”alusta loppuun” -periaatteella tai ½ valmiiden osien avulla, jolloin työt onnistuvat myös pienemmiltä puutyöläisiltä.

Esitettävien töiden mitat ovat luonnollisesti sovellettavissa kunhan perusvalmistusperiaatteita noudatetaan. Työt vaativat joitakin perustyökaluja ja –koneita, jolloin turvallisuusnäkökohdat on syytä varmistaa ennen töiden aloittamista.

29 min, VHS-video, stereo ääni, 4:3 kuvasuhde

Videon tekijä Ranti. Turku.


PUINEN LAATIKKO

VHS-videolla oleva täydellinen ohje.

Työ on tarkoitettu ala-asteelle

Kuva ledilampusta

Videossa opetetaan yksityiskohtaisesti miten valmistetaan puinen suljettava laatikko. Työn valmistus alkaa mittojen suunnittelusta ja päättyy valmiiseen lakattuun laatikkoon. Videon avulla luodaan konkreettinen kokonaiskuva opiskelijalle, siitä miten käsityön eri työvaiheet liittyvät toisiinsa. Nämä vaiheet käydään läpi peruskäsityökaluja ja –tekniikoita hyödyntäen.

Lisäksi on huomioitava, jos videoita esitetään peruskouluissa, että osa työvaiheista kuten pyörösahaus ovat turvallisuusnäkökohdista johtuen tarkoitettu opettajan suorittamiksi. Valmistettavan työn mitat ovat luonnollisesti muunneltavissa ja työn kesto ala-asteella on noin 4-5 kk 2t/viikko. Varmista työturvallisuusnäkökohdat ennen töiden aloittamista. 

43 min, VHS-video, stereo ääni, 4:3 kuvasuhde.

Videon tekijät Ranti ja Bläuer, Turku.


PUUPROJEKTI

VHS-video

Kuva ledilampusta

Oppilaalle: Mitä  asioita pitää muistaa ja osata teknisen työn tunneilla? Miten valmistat puusta erilaisia esineitä? Seuraa ja mieti läpikäytyjä asioita. Täytä samalla vastauslomake.

Opettajalle: Käsityön tunneilla valmistettavat työt noudattavat projektiluonteista kaavaa. Normaalisti työskentely alkaa suunnittelusta ja jatkuu työn toteutukseen ja päättyy valmiin työn arviointiin.

Videossa tarkastellaan käsityön opiskelua materiaalien ja työtapojen kautta unohtamatta käsityön projektiluonteisuutta.  Puuprojektissa valmistetaan puinen tarjotin. Työn edetessä tutustutaan jokaiseen työvaiheeseen liittyviin tärkeisiin laitteisiin ja työtekniikoihin. Käsityön opiskelu kuvataan jatkuvana prosessina, jossa oppilaan rooli on olla itsenäinen tiedon ja taidon käyttäjä. Oppilaan tulisi siis kyetä luoviin päätöksiin sekä ymmärtää eri työvaiheiden riippuvuus toisistaan.

 28 min, VHS-video, stereo ääni, 4:3 kuvasuhde, A4 vastauslomake.

Ohjeen tehnyt Ranti, Turku.


METALLITYÖ

pulmapeli - Irroita sydän

Kirjallinen ohje PDF-tiedostona

Kuva ledilampusta

Kirjallinen ohje, jonka avulla pystyy valmistamaan 6mm neliöteräksestä pulmapelin. Pulmapelissä on tavoitteena saada sydän irti ja laittaa se takaisin paikoilleen. Opettaja tekee ennen ohjeen käyttöä kaksi yksinkertaista jigia, joiden avulla neliöteräs taivutetaan haluttuun muotoonsa. Ennen työhön ryhtymistä on hyvä opettaa/kerrata hitsaaminen kaasulla tai MIGlla, sekä harkinnan mukaan muita metallityön osa-alueita. Muuten oppilas pystyy tekemään työn itsenäisesti. Pintakäsittelynä on öljypoltto tai maalaus. Yhteen työhön menee n. 3m 6mm neliöterästä. Ohjeessa 10 sivua. Ohjetta kokeiltu 7.-9.luokilla. Klikkaa kuvaa niin näet neljä ensimmäistä sivua ohjeesta.

Bläuer, Turku.


PUUTYÖ

Puinen retkijakkara

Kirjallinen ohje PDF-tiedostona

Kirjallinen ohje, jonka avulla pystyy valmistamaan puisen retkijakkaran. Materiaalia on 35x100mm lauta ja 50x100mm lankku. Lautaa kuluu noin 170cm ja lankkua noin 100cm. Jakkaran kokoamis JIGIa varten oppilas tarvitsee n.50x50cm palan levyä ja epäonnistuneita jakkaran jalkoja. Lisäksi tarvitaan 4x40 koneruuveja, M8 prikkoja ja M4 lukkomuttereita, sekä puuruuveja JIGIn kokoamiseen. Pintakäsittelynä on pellavaöljy tai vernissa. Ohjeessa 14 ohjesivua ja 3 sivua teknisiä piirustuksia. Ohjetta kokeiltu 7.-8.luokilla. Klikkaa kuvaa niin näet neljä ensimmäistä sivua ohjeesta.

Bläuer & Nurmi, Turku.


PUUTYÖ

Puinen CD-teline

Kirjallinen ohje PDF-tiedostona

Kirjallinen ohje, jonka avulla pystyy valmistamaan puisen CD-telineen 20:lle CD-levylle. Materiaalina on 19x150 mäntylauta ja 4mm vaneri. Lisäksi tarvitaan hyvä alajyrsinpöytä ja siihen opettaja rakentaa hyvän jigin jyrsintää varten, 12mm tappijyrsinterä ja 6mm puutappeja. Pintakäsittelynä olen käyttänyt pellavaöljyä tai vahoja. Työ soveltuu 8.-9.luokille. Työn hankalin vaihe on jyrsintä, koska sitä ei voi tehdä kuin yksi oppilas kerrallaan. Itse olen työtä käyttänyt niitten oppilaiden työnä, joilla ei ole halua tehdä oman suunnitelman mukaista työtä 8.-9.luokalla. Silloin porukka on pienempi, eikä jyrsimelle ole tullut liikaa jonoa. Klikkaa kuvaa niin näet neljä ensimmäistä sivua ohjeesta.

 Bläuer, Turku.


PUUTYÖ

Puinen salkku

Kirjallinen ohje PDF-tiedostona

Kirjallinen ohje, jonka avulla pystyy valmistamaan puisen salkun omien mittojen mukaan. Materiaalina on mänty- tai koivulankku ja kantena mänty- tai koivuvaneri. Pintakäsittelynä petsaus ja lakka tai vahoja. Työ soveltuu 9.luokalle. Työssä ei ole ollut mitään vaihetta, joka erityisesti hidastaisi työn sujuvuutta. Työtä olen käyttänyt niitten oppilaiden työnä, joilla ei ole halua tehdä oman suunnitelman mukaista työtä 9.luokalla tai on ollut halua näyttää taitonsa ja saada parempi numero tekemällä itsenäisesti vaativa työ ohjeen mukaan. Klikkaa kuvaa niin näet neljä ensimmäistä sivua ohjeesta.

 Bläuer, Turku.


PUU- ja METALLITYÖ

Puinen kalan fileointilauta

Kirjallinen ohje PDF-tiedostona

Kirjallinen ohje, jonka avulla pystyy valmistamaan puisen kalanmallisen liimalevyn männystä. Metallityön osuutena on 1mm teräslevystä tehtävä pidike, jossa kalan pyrstö pysyy kiinni fileointityön aikana. Lisäksi kierteen tekeminen 6mm pyörötankoon ja jousen tekeminen 2mm jousiteräksestä. opettaja tekee JIGIn jousen tekemistä varten. Pintakäsittelynä öljyäminen puulle ja öljypoltto tai maalaus metalliosille. Työ soveltuu 7.-9.luokille. Työssä ei ole ollut mitään vaihetta, joka erityisesti hidastaisi työn sujuvuutta. Kanttaus ollut ongelmallisin työvaihe. Työtä on käytetty 7.lk- 9.lk. Lukuvuonna 2004-2005 kokeilen sen käyttöä 7.lk perustyönä. Opettaja tekee kalan mallisen mallilevyn, jonka avulla oppilas piirtää omaan liimalevyyn ääriviivat. Klikkaa kuvaa niin näet neljä ensimmäistä sivua ohjeesta.

 Bläuer, Turku.


TELECASTER TYYPPISEN SÄHKÖKITARAN JIGISARJA

Mahdollisuus ostaa valmis jigisarja tai CNC-koneen DRW-tiedosto

                  


Terät, joita jigien kanssa käytetään.

Ohje jigien käytöstä PDF muodossa. n. 1MB 16 sivua. 10.3.2005 päivitetty.

Jigi-pakettiin kuuluu seuraavat osat

Kitaran kaula = Muoto ja virityskoneistojen reikien paikat.
Kitaran kaularaudan ura
= Levy jossa kaulan muotoinen kolo. Valmis kaula sopii koloon. Levyn sivuun voi ruuvata käsijyrsintä varten pysyvän ohjainriman niin kaularauta tulee heti oikeaan paikkaan. Vielä kun merkitsee alku- ja loppukohdat tietyn tyyppiselle raudalle onkin valmis sarjatyöhön.
Runko 1 = Jyrsitään mikkien, kytkimien ja kaulan kolot.
Runko 2 = Jyrsitään ulkomuoto. Mukana sovituspalat, joilla jigin saa kohdistettua oikein. Kohdistuspalat sopivat mikrofonien ja elektroniikan reikiin ja kaulan koloon.

DRW-tiedosto

Vektorikuvatiedosto, jonka kanssa pystyy itse tekemään ohjelman STEPin edustamalla CNC-koneella ja jyrsimään kitaran kaulan ja rungon.

Bläuer, Nurmi & Musitec Kärnä


STRATOCASTER TYYPPISEN SÄHKÖKITARAN JIGISARJA

Mahdollisuus ostaa valmis jigisarja tai CNC-koneen DRW-tiedosto

                  

Terät, joita jigien kanssa käytetään.

Ohje jigien käytöstä PDF muodossa. nn. 1MB 16 sivua. 10.3.2005 päivitetty.

Jigi-pakettiin kuuluu seuraavat osat

Kitaran kaula = Muoto ja virityskoneistojen reikien paikat.
Kitaran kaularaudan ura
= Levy jossa kaulan muotoinen kolo. Valmis kaula sopii koloon. Levyn sivuun voi ruuvata käsijyrsintä varten pysyvän ohjainriman niin kaularauta tulee heti oikeaan paikkaan. Vielä kun merkitsee alku- ja loppukohdat tietyn tyyppiselle raudalle onkin valmis sarjatyöhön.
Runko 1 = Jyrsitään mikkien, kytkimien ja kaulan kolot.
Runko 2 = Jyrsitään ulkomuoto. Mukana sovituspalat, joilla jigin saa kohdistettua oikein. Kohdistuspalat sopivat plugin reikään ja kaulan koloon.

DRW-tiedosto

Vektorikuvatiedosto, jonka kanssa pystyy itse tekemään ohjelman STEPin edustamalla CNC-koneella ja jyrsimään kitaran kaulan ja rungon. Stratossa pitää tehdä alapuolinen vibran koneiston kolon jyrsintä käsijyrsimellä.

Bläuer, Nurmi & Musitec Kärnä


JAZZBASSO TYYPPISEN SÄHKÖKITARAN JIGISARJA

Mahdollisuus ostaa valmis jigisarja tai CNC-koneen DRW-tiedosto

                  

Terät, joita jigien kanssa käytetään.

Ohje jigien käytöstä PDF muodossa. n. 1MB 16 sivua. 10.3.2005 päivitetty.

Jigi-pakettiin kuuluu seuraavat osat

Kitaran kaula = Muoto ja virityskoneistojen reikien paikat.
Kitaran kaularaudan ura
= Levy jossa kaulan muotoinen kolo. Valmis kaula sopii koloon. Levyn sivuun voi ruuvata käsijyrsintä varten pysyvän ohjainriman niin kaularauta tulee heti oikeaan paikkaan. Vielä kun merkitsee alku- ja loppukohdat tietyn tyyppiselle raudalle onkin valmis sarjatyöhön.
Runko 1 = Jyrsitään mikkien, kytkimien ja kaulan kolot.
Runko 2 = Jyrsitään ulkomuoto. Mukana sovituspalat, joilla jigin saa kohdistettua oikein. Kohdistuspalat sopivat elektroniikan koloon ja kaulan koloon.

DRW-tiedosto

Vektorikuvatiedosto, jonka kanssa pystyy itse tekemään ohjelman STEPin edustamalla CNC-koneella ja jyrsimään kitaran osat. Jazzbasson kaulaa ei pysty jyrsimään CNC-koneella, koska kaula ei mahdu kokonaisena työpöydälle. Kaulalle jyrsitään jigi valmiista kuvasta ja kaula täytyy tehdä itse alajyrsimellä kopioterällä.

Bläuer, Nurmi & Musitec Kärnä


 

 

OPETUSMATERIAALIA TULOSSA LISÄÄ


 


Höyrymoottori

Höyrymoottori, jota voisi käyttää paineilmalla. Mallia hyvin yksinkertainen. Kohde 9.lk pojat. Pitää olla takataskussa jokin vaativampi metallityö, etteivät lahjakkaammat kaverit ala kyllästymään. Valmistuu jossain vaiheessa 2005-2006... Nyt on piirretty CADlla kuva ja  elokuussa aletaan tehdä prototyyppiä.... sen jälkeen kunnon ohjeet mallia Bläuer.

Linkki sivuille joista idea moottoriin. http://npmccabe.tripod.com/mccaberunner.htm. Vastaava malli on ollut myös yhdessä 50-l poikien harrastekirjassa, mutta kirjaa en enää ole löytänyt. Pitäisi aina muistaa kopioida/valokuvata/skannata kaikki talteen. Kuka ehtii ? ? ?

Netistä löytyy jos jonkinlaisia moottoreita. Suurimmassa osassa on ongelmana niitten vaatima suuri tarkkuus ja aika. Aikaa ei yleensä ole ja sen tarkkuudenkin kanssa on oppilaiden kanssa välillä niin ja näin. Kuten näette on moottori hyvin yksinkertainen eikä vaadi toivottavasti suurta tarkkuutta. Täytyy heti kokeilla työtä oppilaiden kanssa kunhan saa ensin itse materiaalin valmiiksi.

Nyt on projektin tielle tullut uusi hidaste. Tieto remontista ensivuonna ja vuoden viettäminen parakissa/tahi missä lie. Täytyy ensin saada sinne materiaalia/ideoita väsättyä, että pärjää vuoden "alkeellisissa" oloissa.
 



 

OPETUSKOKONAISUUDET

 

Lopullinen tavoite on tuottaa valmiita materiaalikokonaisuuksia, joitten avulla voi opettaa kokonaisen vuoden yhtä ikäryhmää. Tällöin olisi helpompaa keskittyä yhteen erikoisalueeseen ja itse valmistella sen opetusmateriaalin rauhassa ja huolella. Valmiin materiaalin kanssa pystyy myös jakamaan ryhmän pienempiin osiin, jolloin työpisteet tulevat paremmin käyttöön ja jonottaminen/odottaminen vähenee. Opettajalle jää enemmän aikaa varsinaiselle ohjaukselle ja työn valvonnalle.

 

TÄSSÄ YKSI TURKULAINEN ESIMERKKI

Tämän ei ole tarkoitus olla lopullinen totuus vaan toimia ajatuksia herättävänä esimerkkinä siitä, mikä on ollut mahdollista Turussa, Kastun koulussa. Ohjeitten tekijä on kokeillut 2003-2004 miten työskentely toimii 7.lk poikien ja tyttöjen kanssa, kun lukuvuosi viedään lävitse oheisella tavalla. Työn jaottelu menee taas uusiksi 2004-2005, koska osa viimeistä kurssia on tyttöjen kanssa ja pojat ovat tekstiilityössä.

 

 

Kastun koulun 7.lk teknisen työn vuosi 2003-2004

Oppilaan vihko

Opetetaan ensin koneitten käyttö ja ryhdytään vasta sitten töihin.

Vihko on dokumentti, jonne kirjoitetaan muistiin opettajan opetustuokioissa kertomat asiat. Opettaja opettaa ja oppilas kuuntelee, katselee, kokeilee ja kirjoittaa asiat muistiin. Vihkoa täytettäessä  ja opetustuokioissa meni 10h ennen kuin oppilaat pääsivät töihin. PDF asiakirjassa on mahdollisuus tulostettaessa saada kommentit piiloon, jolloin se on oppilaan tyhjä vihko. Kommentit tulostamalla saa itselleen värilliset kalvot, josta oppilaan on helppo kirjoittaa asiat vihkoon.  Samalla on tarvittaessa dokumentti, jonka kanssa todistaa asiat opetetuiksi.

Tämän jälkeen opettaja jakaa ryhmän kahtia. Toinen puoli aloittaa metallityöstä ja toinen puutöistä. Kun työ on saatu valmiiksi siirrytään vain tekemään seuraavaa työtä ohjeen mukaan.

Kastussa on 7.lk kolme kurssia teknistä työtä. Yksi kurssi on 7 vko x 5h =  35h.

Työt alapuolella

Nämä työt ja vihko tehdään reilun kahden kurssin aikana. Puutyö - Retkijakkara, kuten yllä.
Metallityö - Pulmapeli Irrota sydän, kuten yllä.
Lisätyönä - Ledivalaisin kahdella teholedillä.
Sähköoppi ja suunnittelu tehdään vajaan yhden kurssin aikana.

Sähköoppi - Sähköopin perussarja ja Unistep. Stepin edustama opetusmateriaali. Ensin tehdään perussarja sen jälkeen ehditään hivenen tutustumaan Unistepin käyttöön. Herätellään ruokahalua 8.lk kurssivalintoihin. 

Oppilailla on vielä suunnittelua ja teknistä piirtämistä käsittelevä osio kaiken lopussa. Suunnittelussa on aina jokin tehtävä, joka ideoidaan ja piirretään paperille tai CADlla (jos pääsee ATK-luokkaan). Suunnitelma toteutetaan valmiiksi, jos aikaa jää. Kyseessä pienimuotoinen tehtävä.

 

OPETUSMATERIAALIN SOPIVUUS ERI LUOKKA-ASTEILLE

  3 4 5 6 7 8 9
ELEKTRONIIKAN  KALVOT         X X X
PICAXE KALVOSARJAT - ohjelmoitava mikropiiri         X X X
OPPILAAN VIHKO 7.LK         X    
LEDILAMPPU         X X X
PINTAKÄSITTELYN  ESITTELY 3 x A3 X X X X X X X
3-PUUTYÖIDEAA Räikkä, 4-äänipilli, Laivapilli     X X X    
PUINEN LAATIKKO     X X      
TEKNOLOGIAPROJEKTI - AUTO     X X      
PUUPROJEKTI         X X  
METALLITYÖ pulmapeli - Irroita sydän         X X X

PUUTYÖ Puinen retkijakkara

        X X X
PUUTYÖ Puinen CD-teline           X X
PUUTYÖ Puinen salkku             X
PUU- ja METALLITYÖ Puinen kalan fileointilauta         X X X
SORMILIITOSJIGI           X X
TELE- STRATO- ja JAZZBASSO tyyppisten sähkökitaroiden jigit           ? X