Yhdistyksemme pyrkii järjestämään koulutustilaisuuksia jäsenilleen ammattitaidon kehittämiseksi.

Yhteisöt tai yksityiset voivat myös tilata kursseja, joilla perehdytään hallitsemiemme käden taitojen hallintaan. Mikäli yhdistyksen piiristä ei sellaista henkilöä löydy, pyrimme ainakin ohjaamaan eteenpäin.


JIGI-ILTA

3.2.2006 Yhdistys järjesti JIGi-illan, jonka aikana teimme apuvälineitä kelvollisten sormi- ja lohenpyrstöliitosten tekemiseksi alajyrsinpöydällä. Paikalla oli 12 innostunutta JIGIen tekijää.

JIGIen toimintaperiaatteen on käynyt katsastamassa kolmen tarkastajan porukka. Läänistä, Turun kaupungilta ja Turun koululaitokselta. Ei ollut moitittavaa ja heidän puolestaan näitä voi käyttää koulussa.

JIGIt on tehty STEPin edustamalla CNC-jyrsimellä. Jyrsinterinä käytetään laakeriohjattuja teriä, jotka seuraavat JIGIn kamman muotoja ja kopioivat sen puuhun. Terät ovat 812.127.11B  ja 818.113.11B+16mm laakeri vaihdetaan 12,7mm. LeeValleysta saa 25mm pitkän 12.7mm suoran kopiolaakeriterän. Vastaavia teriä on maailma pullollaan ja silloin pitää vain piirtää JIGI terän mukaan.

Nyt on tarjolla kolme eri kokoa olevaa lohenpyrstöjigia ja kaksi eri kaliiperia olevaa sormiliitosjigia.

Liitos on todella tarkka ja helppo tehdä. Sormiliitoksen tekee kuudessa minuutissa neljään puupalaan pienen harjoittelun jälkeen. CNC-jyrsimessä terän värinä työstettäessä aiheuttaa pienen välyksen JIGIä jyrsittäessä, joka ei itsellä ainakaan haitannut. Asia on kuitenkin hyvä pitää mielessä kun lähtee jyrsimään. Terät ja koneet ovat jokainen yksilöitä.

Bläuer


PUUNSORVAUS

Olimme 31.3.-1.4.2005 verestämässä taitoja Sorvisopissa. Tilasimme Antti Sorvamaalta kurssin, jonne osallistui viisi innokasta sorvaria.